Uroš Zvizdić

 

 

Exhibitions Works About Contact

 

Samostalna izlozba - Ko je umetnik kada je kod kuće

Instalacijama i objektima predstavljenim na izložbi „Ko je umetnik, kada je kod kuće?“ u Gradskoj galeriji Požega, Uroš Zvizdić se bavi aktuelnim pitanjima-statusa umetnika danas, opstanka umetnosti i profesije unutar šireg društvenog konteksta.

Preispitujući ovakve teme, umetnik na početku svoje izlagačke prakse, izlazi pred publiku hrabro i otvoreno, sa stavom da je galerija najbolje mesto za izražavanje unutrašnjeg stanja, stavova i sistema vrednosti.

Zvizdićeve instalacije i objekti u sebi sadrže, fotografske i video dokumentarne zapise umetnikovog intimnog prostora, a gotovo u celini nastaju od predmeta iz njegovog svakodnevnog okruženja, što izložbi daje autoportretski karakter. Predmeti u različitim medjusobnim konstelacijama istovremeno upućuju i na introvertnu i ekstrovertnu prirodu rada.

Pitanje koje se nameće jeste – Da li je moguć opstanak umetnosti bez plaćenog medijskog prostora, zastupnika, tržišta ili političkog angažmana? Prolazeći kroz ovakve dileme, Uroš Zvizdić gradi izložbenu postavku koja umetnika „oslobađa“ od ateljea, od imperativa koji nameću visokobudzetnu umetničku produkciju realizovanu zahtevnim tehnologijama i skupim materijalima.

Suštinu svog izlagačkog delovanja, pronalazi u intelektualnoj i duhovnoj sposobnosti koja se ogleda u načinu umetnikovog razmišljanja i delovanja.

O autoru

Slađana Petrović Varagić

Photo: Marijana Ćurčić | Year: 2017 | City: Požega

Top

 

 

 

 

 

Copyright©2018 | ALL RIGHTS RESERVED by Uroš Zvizdić| site construction Dragan Graovcevic